18 Ağustos 2014 Pazartesi

Çikolatalı Pasta (Çikolata Kalesi)


      
     





      lezzet dergisinden denediğim bu tarif benim ve bu pastayı tadan herkesin favorisi haline geldi :))
  şiddetle tavsiye ediyorum ;) biraz zor gibi görünse de  mükemmel bir pasta bence :)

      Bu pastanın adı "Çikolata Parçalı Pasta" ama ben görüntüsü itibariyle yeni isim buldum  "Çikolata Kalesi" :)) Etrafını saran çikolata parçaları bir kalenin surları gibi...

   Çikolata Kalesi
   
    keki için:
    150 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)    50 gr kakao (2 yemek kaşığı kakao)
    2\3 su bardağı kaynar su
    1\3 su bardağı kaynar süt
    1 çay kaşığı karbonat
    Bir tutam tuz
    1,5 su bardağı toz şeker
    3 yumurta (oda sıcaklığında)   
    2 su bardağı un
    1 yemek kaşığı vanilya esansı*
   
 *1 paket vanilya kullanabilirsiniz
    çünkü ben öyle yaptım ;)

    Ganajı :
    150 gr bitter çikolata
    150 gr sütlü çikolata
    400 gr fındık kreması
    400 gr soğuk çiğ krema

    Çikolata Kırıkları: 120 gr bitter çikolatayı benmari usulu eritip yağlı kağıt üzerine spatula veya bıçak yardımı ile yayıyoruz.Üzerine tekrar yağlı kağıt koyuyoruz ve ellerimizle bastırarak arada kalan havayı alıyoruz. Yağlı kağıtların arasındaki çikolatayı rulo haline getirip buzdolabında donmaya bırakıyoruz.

     Kekin hazırlanışı: kaynar suyla kakaoyu karıştırıyoruz ve sıcak sütüde ilave edip karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. bir kenarda un, vanilya,karbonat ve tuzu beraber havalandırarak eliyoruz. Oda sıcaklığındaki tereyağımızı mikserle 5 dk çırpıyoruz. Sonra şekerimizi ilave ediyoruz çırpıyoruz.Yumurtalarımızı teker teker ekleyip çırpıyoruz. Bu karışıma soğuyan kakao sosunu ilave ediyoruz. daha sonra unlu karışımı ilave edip çırpıyoruz ve kek hamuru hazır. Tarifte 2 ayrı 20 cmlik  yuvarlak kek kalıbı kullanılmış ama ben 40 cmlik bir borcam kullandım. Borcamın etrafını tereyağla güzelce yağlıyoruz ve üzerine kakao serpiyoruz.Kek kalıbını unlamak gibi ;) Sonra kek hamuruzu borcamımıza döküyoruz ve  180 derece ısınmış fırında 25 dk pişiriyoruz. Piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz.

    Ganaj: Çikolatalarımızı benmari usulu eritip içine fındık kremasını ekleyip yavaş yavaş karıştırıyoruz. Sonra azar azar soğuk kremamızı ilave ederek karıştırıyoruz. Bu aşamada krema soğuk olduğu için fındık kreması kesilmiş gibi bir hal alıyor korkmayın ;) İyice karıştırarak kremayı yediriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

   Kekimizi ortadan ikiye bölüyoruz ve 2 eşit parça olarak kare pastabanlarımız oluşuyor. Kekin bir tanesi servis tabağına oturtuyoruz ve üzerine soğuyan ganajdan sürüyoruz. Üzerine diğer keki yerleştirip etrafını ganajla kaplıyoruz. Daha sonra bir tepsi üzerine çikolata rulolarını açıyoruz ve çikolata kırıkları oluşuyor. Büyük parçaları pastanın kenarlarına yerleştiriyoruz kalan küçüklü parçalarıda pastanın üzerine serpiyoruz. Buzdolabında 1 saat bekledikten sonra servise hazır :))

Keklerimizi vişne suyuyla hafif ıslatabiliriz. Çikolata ve vişne birbirine uyumlu bir çift ;) arasına vişnede koyabiliriz. Ben öyle yaptım çok güzel oldu :))









     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder